Авто и мото аксесоари и части

Научете повече за колите и моторите от нашия портал.

Автомобилни гуми

Всеки един шофьор трябва да е на ясно с автомобилните си гуми, да знае кога се сменят и как да ги подържа в изправност, за да не стане някоя беля. Не само поддръжката на двигателя и задвижващите части на автомобила трябва да се следят стриктно, но и състоянието на гумите, като едно от важните неща които трябва да правим е да ги подменяме, за да шофираме безопасно.

Тук идва момента, в който всеки един водач на лека кола започва да отлага с времето, защото смяната на гумите не винаги е евтина и какво да направи, за да даде възможно по-малко пари. Дилемата, дали да си купите евтини или скъпи и маркови гуми винаги е стояла на преден план. Някои хора предпочитат да инвестират в нови и по-скъпи автомобилни гуми, но не трябва да забравяме и сезонната подмяна.  

Някои от търговците се опитват да ни пробутат гуми за всякакъв сезон, но това определено няма как да е добра и реална сделка, защото всички знаем, че летните и зимните гуми се различават доста, защото осигуряват сигурно сцепление с настилката в дадения сезон.

Например, зимните гуми са направени така, че да можете да шофирате по-безопасно по хлъзгавия път и при минусови температури, а летните дават по-добро сцепление и стабилност на пътя, и можете да ускорите колата много по-бързо при летни условия. Именно заради безопасността си трябва да шофирате със съответните гуми за дадения сезон.

Поставете безопасността си на пътя на първо място, защото анализи показват, че по-голямата част от пътните инциденти стават именно заради неподходящи или изхабени гуми. Не допускайте такава грешка и не правете никакви компромиси с гумите на колата си – подменяйте ги комплектно, и четирите. Не слушайте съвети на „специалисти“ за подмяна само на предни или задни, защото от това само рискувате здравето си. Следете и поддържайте гумите си, защото живота ви е по-ценен от подмяната им.