Авто и мото аксесоари и части

Научете повече за колите и моторите от нашия портал.

Принцип на работа при автомобили с газови инжекциони

В опита си да се справи с емисиите и законите за горивна ефективност, системата, използвана в съвременните автомобили гориво се е променила много за изминалите години. През 1990 г. Subaru Justy е последният автомобил, продаван в САЩ с карбуратор. Следващата година модел, на Justy се предлага с впръскване на горивото. За електронното впръскване на гориво е известна 1980 г. Тогава започва да се използва широко в практиката и производството на европейски автомобили, продавани в Съединените щати, чиято система за впръскване на гориво е вече алтернатива за бъдещия автомобил.

Предвид факта, че автомобилът се разви, карбураторът има повече и по-сложно действие, за да се справи с всички изисквания за работа. Така, за да се справят с някои от тези задачи, карбураторите са създавани с пет различни схеми:

Основна схема - Осигурява достатъчно гориво за гориво-ефективни камера.

Зареждаща верига - Осигурява достатъчно гориво, за да се запази работещият на празен ход двигател.

Задвижваща помпа - Осигурява допълнително разрушаване на гориво, когато педалът на газта намалява колебанието преди двигателя да започне да ускорява.

Мощност за обогатяване на веригата - осигурява допълнително гориво, когато колата се качва по хълм или тегли ремарке.

Дросел - Осигурява допълнително гориво, когато двигателят е студен, така че да започне процеса на работа.

С цел да се отговори на изискванията са въведени каталитичните конвертори за по-строги емисии. Те изискват много внимателен контрол на съотношението въздух-гориво за катализатора. Всичко това цели те да бъдат ефективни. Кислородните сензори следят количеството кислород в отработените газове, както и на контролния блок на двигателя (ECU), който използва тази информация, за да регулира въздуха в съотношение с гориво в реално време. Това се нарича затворен контур на управление. Такъв до скоро не е било възможно да се постигне с подобен контрол с карбуратори. Съществува кратък период на електрически контролирани карбуратори преди впръскване на горивото. Такива системи превзеха голяма част от автомобилната индустрия, но тези с електрически въглехидрати са още по-сложни, отколкото на чисто механичните такива.

На първо място, карбураторите са заменени със системи за впръскване на гориво дросел. Електрически контролирани клапани на гориво инжектор в тялото на дроселната клапа, представляват болт-заместител на карбуратора, с който авто производителите не е трябвало да правят драстични промени в своите модели двигатели.

Постепенно, с новите двигатели са проектирани с газов инжекцион на гориво, който от своя страна е заменен от мулти-порт за впръскване на гориво (известен също като пристанище, многоточкова система или последователно впръскване на гориво). Тези системи имат горивен инжектор за всеки цилиндър. Обикновено се намира, в клапана за прием. Тези системи осигуряват по-точно дозиране на горивото и по-бърза реакция.